Nazaj na vrh

10 razlogov zakaj aronija krepi imunski sistem

Vaš imunski sistem igra pomembno vlogo pri tem, kako se boste počutili in kako odporno bo vaše telo na mikrobe. V kolikor je le-ta oslabljen, boste bolj dovzetni na okužbe, zato je ključnega pomena, da zaužijete dovolj vitaminov, mineralov in ostalnih hranilnih snovi. Aronija je kot nalašč za ta namen, saj je prava vitaminska bomba. Poglejmo si, katere hranilne snovi vsebuje in kako vam bo redno uživanje pomagalo k boljšemu zdravju:

1. Vitamin C

Vitamin C in močan imunski sistem gresta z roko v roki. Za razliko od nekaterih drugih vitaminov (kot npr. vitamin D), pa ga vaše telo ne more skladiščiti v ogromnih količinah, zato je redno obnavljanje zalog še toliko bolj pomembno. Je naravno prisoten v določenih vrstah sadežev in zelenjave (limona, pomaranče, kivi, brokoli) in seveda tudi v aroniji. Strokovnjaki priporočajo čim pogostejše uživanje, ki naj znaša vsaj 100 mg dnevno.

2. Cink

Cink bistveno pripomore k pravilni funkciji presnove. Ima neposreden nadzor nad več kot 200 različnimi encimi, hkrati pa ščiti somatske celice pred oksidativnim stresom. Strokovnjaki priporočajo dnevno jemanje cinka; doza naj znaša vsaj 10 mg (v izrednih primerih, kot npr. med nosečnostjo ali ko ste izpostavljeni ogromnim količinam stresa, se doza lahko tudi poveča). Cink lahko najdemo v številnih vrstah morske hrane, nahaja pa se tudi v govejem mesu, mlečnih izdelkih in aroniji.

3. Polifenoli

Polifenoli so vključeni v celo vrsto bioloških procesov, ki so povezani z imunskim sistemom, pa tudi z kognitivnim razvojem in zdravjem srca in ožilja. Imajo sposobnost reagiranja z beljakovinami  in odlično odstranjujejo proste radikale v telesu. Čeprav se strokovnjaki ne morejo zediniti glede optimalne doze, ki naj bi jo človek zaužil, so polifenoli zagotovo nekaj, kar je priporočeno jemati na dnevni ravni. Sadje in zelenjava sta zagotovo najkakovostnejša vira polifenola; predvsem je to mogoče trditi za aronijo, saj ima največjo koncentracijo te sestavine. Znanstveniki so ugotovili, da vsebuje kar 277 različnih vrst polifenola.

4. Antioksidanti

Prosti radikali so nenehna grožnja celicam v vašem telesu. Obstajajo trdni dokazi, da so povezani s procesom staranja, obstaja pa tudi povezava z diabetesom in rakavimi obolenji. Antioksidanti predstavljajo odgovor na težavo; ne le, da omejijo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, imajo tudi potencial, da jo popolnoma preprečijo. Seveda pa antioksidanti krepijo tudi imunski sistem, kar je vaša najboljša obramba proti virusom in ostalim škodljivim mikrobom. Zato je pomembno, da vaša dieta vsebuje dovolj antioksidantov (aronija je najmočnejši vir le-teh, kar ga je moč zaslediti v naravi). Pomaga pa tudi, da se varno izpostavljate soncu in da omejite škodljive razvade kot npr. kajenje.

Aroviva Aronija 2019

5. Kininska kislina

Okužbe sečil so pogosta tegoba, ki jo povzroča bakterija E. coli. V primeru okužbe lahko pričakujete številne neprijetnosti, med katere spada prekomerno odvajanje vode, nepravilna obarvanost urina in bolečine v predelu sečil. Tudi tukaj je aronija eden izmed vaših najmočnejših adutov, saj vsebuje ogromno kininske kisline, za katero je značilno, da zaustavlja razmnoževanje mikroorganizmov. Z rednim uživanjem boste okrepili vaš imunski sistem, zaradi česar boste manj dovzetni na tovrstne okužbe.

6. Vitamin B

Aronija prav tako vsebuje vitamin B (natančneje, B1, B2 in B6), kar je ključnega pomena za odporen imunski sistem in vsesplošno dobro počutje. Poleg tega je vitamin B neposredno povezan z dobro delujočim metabolizmom in zdravimi možgani. V kolikor ga ne zaužijete dovolj, lahko to privede do slabosti, zaprtja, motenj prebave, okužb, razdraženosti, izpuščaja, razpokanih ustnic, zaprtja, itd. Redno uživanje vitamina B je še posebej pomembno, če spadate v eno od naslednjih ranljivejših skupin:

  • Starejši od 50
  • Nosečnice
  • Vegani
  • Kronični bolniki

7. Železo

Zadostna količina železa omogoča pravilno delovanje imunskega sistema. Najti ga je moč v mesu, ribah, oreščkih, perutnini, školjkah, suhem sadju in aroniji. Znano je, da uživanje prehrane, bogate z vitaminom C, izboljša absorbcijo železa. Glede na to, da aronija vsebuje visoke koncentracije obeh, je kot nalašč za ta namen. A pozor! Previsoka količina v železu ima obraten učinek od želenega, saj bo oslabila vaš imunski sistem. Zato je še toliko bolj pomembno, da se držite navodil strokovnjakov in ne prekoračite priporočenega odmerka.

8. Magnezij

Magnezij ne le, da krepi imunski sistem, temveč tudi kosti in mišično strukturo. Koristen je za zdravo delovanje srca, ožilja in možganov. Pomanjkanje tega ključnega minerala lahko še posebej občutijo predstavnice nežnejšega spola, saj se le-to kaže v obliki predmenstrualnega sindroma ali simptomov menopavze. Igra pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov. Najdemo ga lahko v mandljih, avokadu, soji, rjavemu rižu in aroniji.

Prah Aronije v Kapsulah – Aroviva

9. Vitamin K

Sicer manj znan kot ostali, vendar nič manj pomemben: vitamin K krepi imunski sistem ter predstavlja eno najpomembnejših hranilnih snovi za zdrave kosti. Med drugim uravnava tudi sladkor v krvi ter skrbi za dobro delovanje kardiovaskularnega sistema. To je vitamin, ki poskrbi, da v primeru poškodbe hitro nehate krvaveti in da se rana čim hitreje zaceli. Povezan je s telesno sposobnostjo absorbcije kalcija. Zasledimo ga lahko v zelenjavi, jajcih, mleku, maslu ter aroniji.

aronija aroviva

10. Kalcij

Kalcij prav tako krepi imunski sistem, hkrati pa pomaga tudi pri absorbciji ostalih hranilnih snovi. Brez njega človeško mišičevje in živčevje ne bi moglo pravilno delovati. Kalcij je najbolj znan kot snov, ki ojača kosti. Prav tako človeško telo zaščiti pred diabetesom in rakavimi obolenji, pomaga pa tudi pri uravnavanju krvnega tlaka. Ker ga človeško telo ni zmožno proizvesti samo, je pomembno, da ga vanj vnesete prek naravnih virov, kot so mlečni izdelki, zelenjava, soja ter aronija. Redno jemanje je še posebej bistvenega pomena, če:

– Ste vegan ali vegetarijanec

– Slabo prebavljate laktozo

– Bolehate za osteoporozo

Aronija v prahu je na voljo tudi v Sloveniji

Kot ste najbrž ugotovili že sami, aronija vsebuje toliko koristnih snovi za okrepitev imunskega sistema, da skorajda ni razloga, da je ne bi vključili v vašo prehrano. Večino navedenih hranilnih snovi lahko sicer dobite tudi prek ostalih prehranskih dopolnil, a zakaj bi se obremenjevali s toliko različnimi viri, če lahko s pomočjo aronije v telo vnesete vse, kar potrebujete za zdravo življenje? Zato ne odlašajte in jo naročite prek spleta še danes. Nakup je hiter in varen, s pomočjo naše preverjene dostave pa vas bo pričakala na domačem pragu že v nekaj dneh.

Objava komentarja

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja