Nazaj na vrh

Aronija uravnava krvni tlak: poglejmo si, kaj pravijo strokovnjaki

Aronija ima številne blagodejne učinke na zdravje, še posebej pa je znana po tem, da pomaga uravnavati krvni tlak. To velja tako za prenizek kot tudi za previsok krvni tlak – redno uživanje aronije bo hipoma odpravilo težavo. To spoznanje je pritegnilo tudi znanstvenike, ki so se odločili priti zadevi do dna in preveriti, ali je temu res tako. Poglejmo si, kaj so ugotovili.

Izsledki japonske študije iz leta 2017

V sodelovanju z Inštitutom za živilstvo in ostalimi partnerji je, nedolgo nazaj, Center za raziskovanje in razvoj bioloških virov prišel do presunljivih odkritij. Raziskava je bila izvedena leta 2017 na japonskem. Čeprav obstajajo študije, ki so bile izvedene še pred tem letom, so se znanstveniki tokrat osredotočili na opazovanje, kako 28-dnevna dieta z aronijo vpliva na zdravje petih podgan s povišanim krvnim tlakom. Kontrolna skupina je prejemala običajno dieto.

Rezultati? Izkazalo se je, da ima aronija blagodejen učinek na uravnavanje krvnega tlaka, zahvaljujoč zaviranju ledvičnega renin-angiotenzinskega sistema.

Metodologija

Pri eksperimentu so uporabili podgane s starostjo 8 tednov. Razdelili so jih na 2 skupini:

Kontrolno skupino, ki je prejemala običajne obroke

Eksperimentalno skupino, ki je poleg običajnih obrokov dobivala še aronijo v obliki 10% prehranskega dopolnila

Da bi lažje izmerili, kakšen vpliv ima na njihov metabolizem, so jih znanstveniki vsakih 5 dni tudi stehtali. Po koncu eksperimentalnega obdobja, ki je znašalo 28 dni, so jim odstranili določene organe (serum, ledvice in pljuča) za nadaljnjo analizo. Želeli so namreč izmeriti vsebnost encima, ki pretvarja angiotenzin, ter kako le-to vpliva na regulacijo krvnega tlaka v telesu (več o tem kasneje).

aronija krvni tlak
Takuya Yamane, Center for Research and Development Bioresources, Research Organization for University – Community Collaborations, Osaka Prefecture University, Sakai, Osaka 599, 8570, Japan

Aronijin ekstrakt je bil pripravljen v skladu z najstrožjimi standardi

Da bi bili rezultati eksperimenta čim bolj objektivni in merljivi, so znanstveniki poskrbeli za pripravo aronijinega ekstrakta po navodilih strokovnjakov. Za potrebe eksperimenta so jih nabavili od zanesljivega proizvajalca na japonskem ter jih skladiščili v primernih pogojih.

Upoštevani so bili tudi vsi etični standardi

Rezultati

Med eksperimentalno in kontrolno skupino podgan ni prišlo do bistvenega odstopanja glede telesne mase. Prav tako ni bilo moč opaziti bistvenih razlik pri vnosu hrane. Je pa nedvomno prišlo do bistvenega znižanja krvnega tlaka, kar se je jasno pokazalo pri eksperimentalni skupini, ki je vsak dan zaužila pripravek aronije. Krvni tlak so jim zmerili približno na vsake 3-4 dni, razlike pa so bile opazne že po prvih treh dneh. Zadnji, 28. dan, so znanstveniki primerjali obe skupini; v primerjavi s kontrolno skupino, so pri eksperimentalni skupini opazili bistveno odstopanje (odmerjena razlika je bila še bolj izrazita kot pri prvem merjenju krvnega tlaka).

Analiza odstranjenih organov je podala nadaljnje iztočnice

Po koncu 28-dnevne eksperimentalne dobe so podganam odstranili organe za podrobnejšo analizo stanja seruma, ledvic in pljuč.

Serum: na splošno ni bilo moč opaziti večjega odstopanja med eksperimentalno in kontrolno skupino.

Pljuča: v primerjavi s kontrolno skupino, je vsebnost encima, ki pretvarja angiotenzin, bila bistveno večja v eksperimentalni skupini, ki je redno uživala aronijo.

Ledvice: tukaj so pri eksperimentalni skupini znanstveniki zabeležili manjšo prisotnost procesov, povezanih z encimom, ki pretvarja angiotenzin.

Zaviralni učinek aronije na ledvični renin-angiotenzinski sistem

Zaznana je bila močna povezava med uživanjem ekstrakta aronije in njenim vplivom na ledvični renin-angiotenzinski sistem. Znanstveniki so opazili, da ima nanj zaviralni učinek. To v telesu pomaga pri regulaciji krvnega tlaka. Zabeležili so povezavo med zaužito količino in zaviralnim učinkom; večja količina pomeni bolj izrazit učinek.

Nedvomno obstaja povezava med uživanjem aronije in znižanim krvnim tlakom

Izsledki raziskave so jasni: eksperimentalna skupina podgan, torej tiste, ki so uživale prehranska dopolnila aronije, je imela nižji krvni tlak kot kontrolna skupina. Prejšnje raziskave, ki so jih izvajali na miših in ljudeh, so pokazale podobno sliko, japonska raziskava iz 2017 je njihove ugotovitve le še potrdila. Aronija ima torej dokazano blagodejen vpliv na hipertenzijo oz. povišan krvni tlak.

Aronija je bila edina variabla, katere vrednost se je razlikovala med obema skupinama

Glede na to, da ni bilo nobenih drugih odstopanj med izmerjenimi telesnimi masami podgan in njihovimi prehranjevalnimi vzorci, lahko varno zaključimo, da gre blagodejne učinke na krvni tlak pripisati izključno aroniji in njenim zdravilnim lastnostnim. Če se podrobneje poglobimo v izsledke raziskave, lahko ugotovimo, da je aktivnost encima, ki pretvarja angiotenzin, v eksperimentalni skupini bila zmanjšana, a hkrati tega ne moremo trditi za serum in pljuča. Zakjučimo lahko, da ima uživanje aronije v vseh oblikah zaviralni učinek na ledvični renin-angiotenzinski sistem.

aronija krvni tlak

Znižan krvni tlak je moč pripisati zaviralnemu učinku aronije na ledvični renin-angiotenzinski sistem

Ta sprememba v delovanju ledvic je prav tisto, kar privede do uravnavanja krvnega tlaka, ko redno uživate aronijo v kateri koli obliki. Posledično to pomeni, da je aronija učinkovito zdravilo za vse, ki bolehajo za nepravilnostmi krvnega tlaka.

Originalno študijo z vsemi pripadajočimi podrobnostmi si lahko v celoti preberete na naslednji povezavi:

https://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/354

Aronija je znana tudi kot vsestransko zdravilo za marsikatero zdravstveno tegobo

Aronija je skorajda kot Aspirin, saj je nepogrešljiv element vaše domače lekarne. Je namreč najmočnejši naravni antioksidant, ki vam bo pomagal v boju s prostimi radikali, ki krožijo po vašem telesu. Okrepila bo vaš imunski sistem, zaradi česar boste bolj odporni proti prehladu. V kolikor imate povečano raven holesterola v krvi, jo bo spravila na normalo, hkrati pa bo izboljšala tudi pretok krvi v vaših žilah. Poleg tega se je dokazala tudi kot odlično sredstvo za pomiritev težav s prebavo, primerna pa je tudi kot prehranski dodatek za diabetike. Med žensko populacijo velja tudi za pomladitveno sredstvo, saj zavira proces staranja kože. Določene znanstvene raziskave so pokazale, da lahko upočasni rast raka na debelem črevesu in dojki.

V Sloveniji lahko aronijo naročite kar prek spleta

Spletni nakup aronije je izvrstna rešitev za tiste, ki živite v bolj oddaljenih krajih Slovenije, pa tudi za tiste, ki se v času epidemije COVID-19 ne želite preveč izpostavljati stiku z drugimi. Nakup je hiter in varen, pošiljko pa vam dostavimo že v nekaj dneh. Kaj še čakate? Če so vas izsledki raziskave prepričali, da je aronijo vredno preizkusiti zaradi njenih številnih blagodejnih učinkov na zdravje, jo naročite še danes.

Objava komentarja

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja